Fizik

Za opis teka poklica sem se odločil, ker sem kar dober v fiziki.


S poznavanjem naravnih zakonov, zgradbe ter lastnosti snovi fizik načrtuje in izvaja znanstvene raziskave, poizkuse in meritve. Z matematičnimi orodji in ob pomoči računalnika gradi teoretične razlage za predmet preiskave. Raziskovanje na znanstveni ravni poteka na univerzah in v raziskovalnih ustanovah in je namenjeno predvsem širjenju in poglabljanju osnovnega znanja. Uporabne raziskave so namenjene odkrivanju in načrtovanju snovi z novimi lastnostmi, novih proizvodnih postopkov in novih merilnih metod. Razvojne raziskave so namenjene načrtovanju novih naprav in tehnologij za neposredno uporabo. V merilnih laboratorijih potekajo rutinske in posebne meritve pri zagotavljanju kvalitete proizvodnih postopkov in pri uvajanju inovacij.

Večina tehnologij in tehnoloških izdelkov je nastala ob bistvenem prispevku fizikov in njihovih raziskav vendar so njihovo izdelavo, uporabo in izboljšave prevzele tehnologije, kot so strojništvo, elektronika in znanost o materialih. Tako so fiziki kot neposredni izvajalci vključeni le v razvoj tehnologij, ki se še niso ustalile, kot na primer v elektrooptiki v proizvodnji in uporabi laserjev, jedrskih tehnologijah, pri uporabi izotopov in curkov delcev, tehnologiji plazme za obdelave površin ter v tehnologijah, ki vključujejo skrajne okoliščine, kot so zelo visoke ali zelo nizke temperature, tlaki in močna električna in magnetska polja.

Fizik pogosto sodeluje s strokovnjaki z drugih področij v uporabnih in razvojnih projektih, kjer s svojim znanjem prispeva predvsem k razvoju merilnih metod in k teoretski obdelavi in razlagi rezultatov. V raziskovalnih skupinah sodeluje s strokovnjaki na področju kemije, biologije, geologije in drugimi. Z obvladovanjem matematičnih orodij se fiziki uveljavljajo na področju računalniške analize in simulacij zapletenih sistemov, kot so ekološki sistemi, prometne in komunikacijske mreže in borzno trgovanje.

Delovni pripomočki:

Ne glede na delovno področje si fizika danes težko zamišljamo brez računalnika in posebnih programov, ki jih uporablja pri svojem delu. Običajno potrebuje tudi dostop do strokovne knjižnice, da se lahko sproti seznanja z novostmi na svojem področju.

vir: https://www.mojaizbira.si/poklic/fizik


 

vir videa: https://www.youtube.com/watch?v=Uv-GCwI2VPc

VIR

VIR

VIR

VIR

VIR

VIR