Programer

Za opis tega poklic sem se odločil, ker tudi jaz želim postati programer. Znam tudi sam kaj sprogramírati, a nisem še profesionalec.

Kot programer moraš poznati programske jezike (npr. Python, Java, C++, JavaScript, C#, …). Glede na to kaj programiraš (npr. spletne strani, namizne aplikacije, čipe, …) moraš poznati različne programske jezike. Kot programer lahko delaš v veliko podjetjih, še posebej novejših, saj potrebujejo spletne strani, baze podatkov, strežnike, …


Programêr je oseba, ki se ukvarja s programiranjem z namenom, da za določen algoritem, ki je definiran, poišče programsko rešitev. Predvsem pri poslovnih programih definira sistemski analitik algoritme za posamezne programe. Pri manjših rešitvah pa lahko programer prevzame tako vlogo sistemskega analitika kot programerja. Ta združitev funkcij sistemskega analitika in programerja je verjetno najbolj opazna pri izdelavi enostavnejših igric, za kompleksne igre pa so za izdelavo odgovorni različni strokovnjaki (kot za film, in sicer na primer: scenaristoblikovalecmarketingar in nazadnje programer).

Programer programira za določeno platformo, ki je pa lahko osrednji računalnikosebni računalnik – z različnimi operacijskimi sistemimikroprocesor ali kakšna druga integrirana vezja. Za programiranje uporablja enega izmed mnogih programskih jezikov.

vir: https://sl.wikipedia.org/wiki/Programer


Delovni pripomočki:

  • Računalnik
  • Zaslon
  • Miška
  • Tipkovnica
  • Beležnica

VIR

VIR

VIR

VIR

VIR

VIR